Nu vreau succesul in cariera! Vreau mantuirea sufletelor!

vineri, 12 martie 2010

Logodna nu tine loc de Cununie


Am gasit pe un site ortodox un articol care mi-a placut si care desi este scurt, cuprinde ceea ce trebuie facut, esenta atitudinii pe care trebuie sa o avem cu referire la Taina Cununiei.

Tinerii nu mai vad ca fiind importanta Taina Cununiei. Dimpotriva, multi ajung sa o considere o piedica in a face cariera. Si asa se face ca multi tineri, in loc sa se casatoreasca la 25 de ani, se casatoresc la peste 30 de ani. Altii invoca lipsa unei locuinte, a unor surse de trai decent si pe motiv ca nu vor sa traiasca intr-un mod improvizat, se multumesc cu a petrece in casa unuia dintre parinti, ferindu-se pe cat posibil sa aibe copii. Alte persoane sustin ca nu te poti uni cu cineva pe viata, fara a proba acest lucru. Si asa ajung sa prelungeasca perioada de proba pe durata mai multor ani. Si motivele pentru care tinerii nu mai alearga la Biserica pentru oficierea Cununiei nu se opresc aici.

Pe de alta parte, avand in vedere ca Taina Cununiei nu le ofera nimic cantitativ, raman indiferenti la afirmatia ca prin aceasta Taina devin un singur trup. Nu au mustrari de constiinta ca nu se mai pot impartasi, atat timp cat pentru ei e mai importanta viata conjugala, decat unirea cu Hristos.

Dar exista si o categorie de tineri care nu vrea sa fie straina de binecuvantarea Bisericii si ajunge la preot pentru Logodna. Este adevarat ca Biserica accepta sa oficieze Logodna separat de Cununie, numai in cazul in care tinerii doresc sa-si pecetluiasca hotararea de a trai unul cu celalalt pentru totdeauna, printr-o binecuvantare a ei. Dar asta nu inseamna ca Logodna le da dreptul la o viata conjugala. Din nefericire, sunt situatii cand tinerii se multumesc cu Logodna si uita de Cununie. Se pierde din vedere ca Logodna nu tine loc de Cununie. De aceea Biserica recomanda infranarea si dupa Logodna. Sa nu pierdem din vedere ca in trecut, tinerii care primeau Logodna, locuiau impreuna numai dupa Cununie. Asadar, Biserica nu oficiaza doar Logodna pentru ca s-a modernizat, ci pentru a ne descoperi trairea ei dintru inceput.

Citind acest articol, mi-am amintit de propria mea experienta cu referire la acest subiect. Dupa nici o luna de la inceputul relatiei de prietenie care am avut-o cu sotul meu, ne-am hotarat sa ne casatorim...la nici un an de la acest eveniment eram deja casatoriti, chiar daca nu am facut inca nunta (ma refer la petrecerea cu invitati)...pentru ca nu am gasit sala de nunti libera decat anul acesta, iar acum locuim cu parintii lui, ne dorim foarte mult sa avem copii...si toate astea la 23 de ani ai sotului! Eu am putin mai mult (26), dar ceea ce vreau sa scot in evidenta este ca daca doua persoane se iubesc cu adevarat si se ghideaza dupa poruncile Domnului, nimic nu le sta in calea dorintei lor de a-si intemeia o familie (sa se casatoreasca si sa aiba copii - cati le da Dumnezeu!). Parerea mea este ca numai daca nu este iubire curata sau nu este incredere si credinta in Dumnezeu se intampla aceste anomalii (aici ma refer la acele casatorii de proba sau la logodne facute fara cununie sau chiar si la cununia facuta la starea cuvila, ignorandu-se adevarata Taina a Cunununiei).

Eu sincer sper ca adevarata dragoste sa-i impiedice pe tinerii de azi si de maine sa mai traiasca asa...

Doamne ajuta-ne pe toti!

Niciun comentariu: