Nu vreau succesul in cariera! Vreau mantuirea sufletelor!

joi, 3 decembrie 2009

Targul Caciulilor - Blaj


In fiecare an, de Sfantul Nicolae (6 decembrie), mii de oameni se aduna la Blaj la Targul Caciulilor. Manifestarea este atestata documentar de aproape 300 de ani si a devenit cu timpul una traditionala pentru municipiul din judetul Alba. De altfel, autoritatile locale impreuna cu cele judetene intentioneaza sa inregistreze Targul Caciulilor ca marca inregistrata la OSIM si sa il dezvolte pentru a deveni reprezentativ pentru "caciulari" din intreaga tara.
Anul trecut, strazile din centrul municipiului Blaj au devenit neincapatoare pentru cei aproape 10.000 de cumparatori si sutele de comercianti ambulanti. Chiar daca nu se vand doar caciuli ca altadata, comerciantii acestui produs au iesit si in acest an in evidenta prin oferta foarte bogata adresata cumparatorilor.
La Targul Caciulilor de la Blaj gasesti orice: de la caciulite tricotate pentru copii si tineri pana la caciuli din blana de vulpe pentru doamne sau caciuli de astrahan pentru barbati. Au fost prezenti si confectioneri de caciuli de miel, nutrie si vulpe argintie, de diferite culori, in special negre, brumarii sau maronii, dar si viu colorate. Ei au venit din Alba, din judetele invecinate Cluj, Sibiu, Hunedoara, Mures, dar si din judete mai indepartate cum ar fi Covasna si Harghita. Preturile sunt pentru toate buzunarele – de la cateva zeci de lei pana la mai multe sute si chiar peste 1.000 de lei. Efortul confectionerilor este pe masura frumusetii produsului finit, deoarece caciulile se realizeaza in cea mai mare parte manual. "De la procurarea pieilor sau a blanii pana la croirea viitoarei caciuli si cusutul ei, produsul trece prin mai multe operatiuni care necesita timp, indemanare si costuri importante pentru substantele chimice folosite la tratarea materiei prime. Astfel, ritmul de lucru este de doua caciuli pe zi, iar uneori chiar si o caciula la doua zile, motiv pentru care incepem confectionarea lor inca din vara", a spus unul dintre negustorii prezenti la targ. "E unul dintre cele mai reusite targuri de multa vreme. Am avut peste 30 de vanzatori de caciuli prezenti", a spus primarul din Blaj, Gheorghe Rotar.
Targul este si o ocazie pentru blajeni de a cumpara produse specifice sarbatorilor de iarna. "Colaborarea dintre Consiliul Local si Consiliul Judetean s-ar putea concretiza in transformarea in marca inregistrata a Targului Caciulilor si sprijinirea sa ca manifestare traditionala specifica judetului Alba", a afirmat Ion Dumitrel, presedintele CJ Alba.
Anul acesta „Târgul Căciulilor“ de la Blaj are loc azi, 3 decembrie. În mod obişnuit evenimentul este organizat în Ziua Sfântului Nicolae, însă anul acesta, pe 6 decembrie este interzisă organizarea de manifestări publice din cauza desfăşurării celui de al doilea tur de scrutin pentru alegerile prezidenţiale.
Bulevardul central şi străzile adiacente precum şi piaţa agroalimentară sunt închise traficului rutier pentru a putea fi amplasate standuri cu produse artizanale, dulciuri şi altele. Reprezentanţii Primăriei Municipiului Blaj spun că şi în acest an au fost şteptaţi să vină la Blaj pentru a-şi vinde marfa la „Târgul Căciulilor“ sute de comercianţi din majoritatea judeţelor Transilvaniei, dar şi din Moldova sau Banat.
(Preluat de aici si aici )
Am facut o scurta prezentare a targului, pentru cei care nu au auzit despre el.
Tocmai ce m-am intors din centru, unde, ca in fiecare an, e lume multa, fiecare cautand cate ceva...
Ma bucur ca vremea a tinut cu noi in acest an (anul trecut a plouat cu galeata) si ca toata lumea era vesela, in ciuda crizei. Colindele rasunau de peste tot...am intrat in emotiile Sarbatorilor.
Oare...mie ce-mi aduce Mos Nicolae?

Niciun comentariu: